top of page

Mesterséges intelligencia a HR világában

2022. január

Az már világos, hogy a gyorsan fejlődő digitalizált világunkban sok minden megváltozik majd. Ezeknek a változásnak fő motorja a Mesterséges Intelligencia (MI).

Más kompetenciákra és képességekre van, lesz szükségünk, hogy a jövőbeni változásokhoz alkalmazkodni tudjunk. Megváltozik az emberi munka jellege. Átértékelődnek az eddigi szakember választási és értékelési szempontok.

Fontos tehát, hogy jól válasszunk, kikre bízzuk a vállalkozás jövőjét!

Nehéz eldönteni, hogy ebben a kérdésben kinek a véleményére hallgatunk, ezért az általam is elismert véleményformálók gondolatát vettem figyelembe és osztom meg.

Sok szakértőtől olvastam erről és alább megpróbáltam összeszedni azokat a legfontosabb készségeket, melyeket figyelnünk kell, amikor döntünk a jövőbeni kompetenciák kialakításakor, valamint egy szakember/vezető felvételekor, illetve a fejlesztésekor.

1. Kritikai (analitikus)gondolkodás

2. Vezetői készség

3. Kreativitás

4. Gyors döntéshozatal

5. Kommunikációs készség

6. Változások elfogadása

7. Diverzitás és kulturális intelligencia

8. Érzelmi intelligencia

9. Állandó tanulás

A vezetői kompetenciák kapcsán említi a Microsoft vezére (Satya Nadela) a „Hit refresh, nyomj egy frissítést” könyvében, hogy amire igazán szükség lesz a jövőben :

· Empátia

· Képzettség

· Kreativitás

· Elszámoltathatóság

Álljon itt egy érdekes gondolatsor erről Bernard Marr-tól, (a world-renowned futurist, influencer and thought leader in the field of business and technology.)

Az MI, technológiai oldalról sokat segít a folyamatok „áramvonalassá „tételében, és hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. Segít abban is, hogy a HR vezetés egyre több stratégiai eszközt használjon.

Ehhez azonban a fenti készségek figyelemmel kisérése elengedhetetlen.

Természetesen, amikor válogattam a készségek között, gondosan figyeltem a szakértői ajánlásokra és a Career Solutions által már használt kiválasztási, fejlesztési eszközökre.

Ennek ellenére, lehetnek ettől eltérő vélemények is, ezért akinek van hozzátennivalója örömmel veszem, hogy összeálljon egy végső kép.Comments


bottom of page